---> TeNTaNG beLiAu!! <---

My photo
Shah Alam, Selangor Darul Ehsan, Malaysia
I'm NOT a PERFECT person.. ..bit SENSITIVE but NOT too MUCH.. gud LOOKING but NOT handsome ENOUGH..

Sunday, July 17, 2011

..:: pErEmPuAn oH pErEmpUaN ! ::..

apa yang korang terlintas bila aku sebut perkataan perempuan ?
mesti korang terfikir perkaataan..

CANTIK..

AYU..

LEMAH LEMBUT..

SOPAN SANTUN.. 

SEKSI..

MENAWAN..


itu semua mungkin persepsi bagi setiap lelaki bila terlintas pasal perempuan kan..
tapi aku tak tahulah apa yang terlintas bagi persepsi dipihak kaum wanita..
mungkin pandangan mereka berbeza..
tapi menurut kajian ada mengatakan pemikiran wanita dan lelaki memang berbeza !
ya aku sokong fakta tersebut..
aku rasa korang pun tahu jugak pasal fakta tersebut kan..
so tak payahlah aku nak explain satu persatu perbezaan itu kan..
dan aku rasa korang dah boleh conclude sendiri pasal pemikiran kaum mana yang lagi bijak..
kaum ADAM ke ?
atau kaum HAWA ?

ekceli aku bukanlah nak cerita panjang pasal fakta ini..
tapi aku nak bercerita pasal pengalaman selama aku bekerja bersama dengan PUAN manager..
atau lebih jelas lagi dengan perkataan..

ohh boss aku WANITA !

OMG !


serius aku cakap memang berbeza suasana pekerjaan bila bekerja dengan seorang wanita..
berbeza dari sudut managment..
dari sudut arahan..
dari sudut teguran..
dari sudut menyelesaikan masalah..
dan dari pelbagai banyak sudutlah senang cerita..

MEMANG BERBEZA !
 
bagi aku management kerja lelaki lagi BAGUS dari perempuan..
bukan aku nak bangga dengan kaum aku sendiri..
tapi dah memang terbukti dengan pelbagai fakta yang mengatakan lelaki lebih berfikiran BIJAK dalam melaksanakan pekerjaan..
sebab itu lelaki lebih layak dijadikan seorang pemimpin !

aku masih ingat lagi masa aku bekerja dengan bos lelaki..
boleh aku katakan management dia memang terbaik..
orang kata RILEKS and COOL jer dalam melaksanakan pekerjaan..
bila ada masalah takde lah terus melenting tak tentu pasal..
dapat jer setelkan masalah dengan baik..


tapi bila time perempuan pulak didatangkan dengan masalah..
ada jer yang dia nak salahkan orang lain..
lepas tuh pekara wajib yang dia akan lakukan adalah MELENTING tak tentu pasal..


benda kecik pon dijadikan point untuk marah..
semuanya tak kena..
tak pasal-pasal orang yang tak bersalah terpaksa dibabitkan sekali !
sedangkan punca sebenarnya adalah dari dia sendiri..

suka sangat bersikap lepas tangan..


tapi bila dah terbukti salah dia still nak cakap diri dia tuh betul..
tak nak mengaku salah dengan orang bawahan sendiri..
tolonglah..
orang bawahan pun boleh berfikir mana yang betul dan mana yang salah ar beb !
janganlah pandang hina sangat dengan orang bawahan tuh..
tahulah orang bawahan nih tak educated sangat..
tak belajar tinggi-tinggi macam awak !

kenapalah emosi seorang perempuan nih SUSAH nak dibendung dengan baik ??

 aku tak tahulah adakah semua perempuan macam itu ?
adakah hanya segelintir sahaja orang yang macam tuh ?
tapi kenapa selama aku bekerja dengan perempuan dapat benda-benda yang macam tuh ?

hmmm malaslah aku nak cerita pasal nih lagi..

aku harap sangat kepada semua manager yang ada kat dunia tolonglah hormat jugak dengan kerja-kerja orang bawahan nih..
janganlah bangga sangat dengan JAWATAN yang ada sekarang nih..
hidup ini umpama roda..
kejab kita kat atas mungkin lama kita kat bawah..

ingatlah..
selagi kita ADA rasa hormat kat orang lain..
selagi itulah orang akan SENTIASA  hormat kat kita..

sekian saja entry aku kali nih..

*harap-harap bos aku tak baca blog aku nih !
hehe peace no war.. (:

5 cOmM3nT!!:

NURUL NADIAH MAMAT said...

pempuan suka ikut emosi...
tapi aku stuju ngn ko...lelaki je yg ptt jadi pemimpin.....
sbb lelaki 9/10 adalah akal...

miss leya said...

owh..ngate aku ye...akulah bos kau..hahahha..tade2.. yes, women memang emotional. tapi not all of them ok. ada some tu memang tahu how to settle probs. being nice to the employees. cume being woman ni ada time2 dia akan terlebih emo. haha..ko faham2 sendiri lah yek. =P

p/s: harap kau bersabar aje okes.

mohd.fareez.-a.k.a-.faryz.rafali said...

nadia : yup ! sememangnya lelaki yg layak utk dijadikan pemimpin kan ..hehe..

leeya : haha ! xpe2 aku paham kitaran wanita nih..hee..~

Nur Naimah Nashreen said...

aku lagy suke kije under bos laki .. err sbb mcm ko cakapla , tp ade bos pompuan yg baik gak ..

mohd.fareez.-a.k.a-.faryz.rafali said...

naimah : eh lama xdengar citer ko..tetibe lak ko komen kat sini..ni yg bangga ngn komen ko nih..HAHA! memang ar tak semua pompuan macam tuh..tp aku rasa cam skit je bos pompuan yg dpt handle management dia ngn baik..hee..nt klu ko jd bos tolong ar jgn nk emo sgt ek ! heee..~

Related Posts with Thumbnails